Aardwarmtekorf

Aardwarmtekorf

Tegenwoordig wordt veel aandacht besteed aan het besparen van energie en het verlagen van de CO2 –uitstoot. Een manier om de woning milieuvriendelijk te verwarmen is het gebruik van een warmtepomp. Verwarmen met een warmtepomp is goedkoop omdat ze 3/4 van de nodige warmte gratis uit aarde, water of lucht haalt.

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Het wordt koud in je koelkast omdat er in het vriesvakje een verdamper zit waarin een ijskoud koelmiddel circuleert. De voedingswaren in je koelkast geven hun warmte gratis af aan de verdamper. Dit komt omdat warmte altijd vanzelf van een hoog naar een laag niveau stroomt. Denk maar aan een “warm” flesje drinken dat je in de winter buiten zet: het wordt koud zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen. De warmte die je voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor (=zwart metalen rooster) aan de achterkant van je koelkast. De warmtepomp haalt op dezelfde manier gratis warmte uit het milieu.

Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal – ook in de winter – enorme massa’s warmte opgeslagen. Het is deze warmte die je gebruikt om je woning te verwarmen. Om de warmte uit de grond te halen werden meestal 2 methodes gebruikt: het boren van een collector of het leggen van een horizontale collector. Nadeel van het boren is dat het specialistisch werk en daarom vrij duur is. Bovendien mag in verschillende gebieden in Nederland niet worden geboord (denk aan waterwingebieden).

Voor het leggen van een horizontale collector heb je een grote oppervlakte nodig, die tevens in zijn geheel tot ongeveer een meter diepte moet worden afgegraven en na het leggen van de collector weer moet worden gedicht. Er is nu ook een nieuwe methode in Nederland en dat is de aardwarmtekorf. In Duitsland zijn al meer dan 4000 korven geïnstalleerd. De aardwarmtekorf neemt de warmte van de aarde op in de vloeistof die door de buizen loopt. Deze warmte kan worden benut voor de verwarming van uw woning of bedrijfspand.

De aardwarmtekorf wordt geplaatst op een diepte tussen 1 en 5 meter. Op deze positie laat de warmtekorf het natuurlijke eco-systeem van de bodem volledig intact. De grond boven de korf kan gewoon gebruikt worden als tuin.

Dankzij bovenstaande voordelen van de aardwarmtekorf is het verkrijgen van de benodigde vergunning meestal geen enkel probleem.

De kosten van de aardwarmtekorf zijn betrekkelijk gering; het systeem kan veelal binnen één dag worden aangesloten. Maar dankzij de compacte conische vorm is het rendement aanzienlijk hoger dan dat van warmtesondes of oppervlaktecollectoren.

Inmiddels hebben wij samen met onze leverancier/importeur, de leidinggroothandel uit Hoogezand, de eerste aardwarmtekorf in Nederland bij een nieuwbouwwoning in Schildwolde geplaatst.

Meer over de aardwarmtekorf: klik hier
Meer over warmtepompen: klik hier
Meer over subsidie duurzame energie: klik hier